מכוניות רבות נתקלות מדי פעם במקרי חירום שבהם אין ברירה אלא להזמין תיקון דרכים או גרירה, והחברות שמציעות שירותים אלה מתחייבות לסייע להם בכל שעה. בדרך כלל, החברות אינן מציעות רק שירותי גרר משום שלפעמים אפשר לתקן את כלי הרכב בדרך ולהחזיר אותו לפעילות. במקרים אחרים, הגרירה מתלווה לשירות חילוץ גם כאשר מדובר בתנאי דרך קשים שגרמו להיתקעות רצינית ולכן החילוץ הוא הרבה יותר מקיף מאשר גרירה בלבד. כל חברת גרר מציעה כמה סוגי שירותים והמשותף להם הוא שהיא חייבת לקבל רישיון גרירה וחילוץ לפי סוגי הרכב שהיא מטפלת בהם ולפי השירות שהיא מציעה, ולוודא שגם הנהגים עצמם מחזיקים ברישיון מתאים. רישיון זה מקבלים רק לאחר קורס גרירה וחילוץ מקצועי והסמכה במשרד הרישוי.
מה נכנס תחת קטגוריית “שירותי גרר”?
שירותי גרר מסווגים לפי השירותים שאפשר לתת אם קיבלתם הסמכה לכך. זה כולל תיקוני מכונאות שאפשר לעשות בדרך וגם חילוץ וגרירה של הרכב לפי סוג הרישיון שיש לכם. אתם יכולים לגרור את הרכב למוסך או למקום אחר לפי בקשת הלקוח ואפשר גם לתת לו שירותי דרך כמו החלפת גלגל או טיפול במצבר או כל בעיה אחרת שאינה מחייבת גרירה למוסך או לתחנת דלק שבה אפשר לתדלק או לתת שירות אחר כמו תוספת מים או שמן מנוע. חלק מהבעיות הן תאונות דרכים שמשביתות את הרכב או שאסור להמשיך לנהוג בו בהוראת שוטר ולכן יש לגרור את הרכב לכתובת שתינתן לגורר.
אילו הסמכות צריך לביצוע שירותי דרך ואיך משיגים הסמכות אלו?
בישראל כל רישיון רכב מסווג לפי ארבע קבוצות על פי סוג הרכב והמשקל שלו ומספר הנוסעים. כל נהג גורר חייב לקבל רישיון שמתאים לנהיגה על רכב כבד – C1 או C עם ותק נהיגה של שנתיים ומעל גיל 21. נוסף על כך, יש להוציא רישיון גרירה וחילוץ בקורסים מקצועיים בפיקוח משרד התחבורה. מכיוון שחלק מהמקבלים רישיון זה מרחיבים את השירותים שלהם לפעמים גם למתן שירותי תיקון ומוסך, יש להשלים את ההסמכה הנדרשת גם לכך בקורסים בפיקוח משרד הרישוי ומשרד התמ”ת. הכל תלוי ברצון שלכם להתרחב ולהמשיך לשרת את קהילת הנהגים ולעשות שימוש חכם בניסיון המקצועי שלכם. מכיוון שגוררים מטפלים גם ברכב עצמו חלק מהלימודים כולל גם תיקוני רכב מכניים ברמה מסוימת, טיפול במנוע ומכונאות. בקורסים כאלה לומדים על רכב, כללי בטיחות, כיצד להפעיל רכב כבד לגרירה ואת המתקנים שלו – מנופים וכבלים, איך לחלץ סוגי רכב שונים וכיצד לנהוג בדרכים בעייתיות ומשובשות שבהן נתקעו הלקוחות שלכם.
היכן לומדים כדי לקבל הסמכה?
הסמכה ורישיון גרירה וחילוץ מקבלים לאחר קורסים בבתי ספר מיוחדים שמיועדים לכך, והקורסים בהם מקיפים גם נושאים שקשורים לתעבורה, כמו ביטוח ודיני תעבורה, עזרה ראשונה, טיפול והובלה של חומרים מסוכנים, נושאים מכניים והיבטים שונים שחשובים לגוררים. ככל שלומדים ומוסיפים רישיונות והסמכות נוספות לרישוי הגרר כך אפשר לפתח עוד ועוד את המקצוע ולהגיע למצב שבו אפשר להציע שירותים מגוונים הרבה יותר מאשר רק גרירה פשוטה של כלי רכב או תיקוני דרך קלים כמו החלפת גרר. יש גוררים שמתמחים במתן שירותי דרך גם לכלי רכב כבדים ולאופנועים ויש מי שמרחיב את הידע שלו כדי לספק עוד שירותי גרר ייעודיים.