מקומונט חיפה והקריות

אות מצטיין הנשיא לחיילת בודדה מקריית מוצקין

פוטרה מעבודה מועדפת שבועיים לפני סיום העבודה וצפויה לקבל 10,000 ש"ח. תמונה: pixabay

חיילת בודדה מקרית מוצקין שקיבלה את אות מצטיין הנשיא, שעסקה בגדיד תמרים ופוטרה כשבועיים לפני תום מועד “העבודה המועדפת”, תפוצה ב-10,000 ש”ח

בבית הדין האזורי לעבודה באילת, נקבע השבוע כי ד’, חיילת משוחררת בת 21 מקרית מוצקין, שסיימה שירות משמעותי כחיילת בודדה ביחידה מסווגת, שירתה בקבע ואף קיבלה את אות מצטיין נשיא המדינה, שביקשה לעבוד בעבודה מועדפת בענף החקלאות במסגרת פרויקט “עבודה עברית”, תפוצה ב-10,000 ₪ כיוון שפוטרה שלא כדין. חרף מגוריה בצפון, בחרה ד’ בעבודה בגידוד תמרים במושב עין חצבה וחתמה על חוזה העסקה, במסגרתו נאמר לה שתקופת העסקה תימשך 7 חודשים לפחות – על מנת לעמוד בתנאי קבלת המענק המיוחל.

אולם כשבועיים לפני מילוי מכסת הימים וללא הכנה או הקדמה, קיבלה הודעת פיטורין מבזה ומשפילה, בלב מטע תמרים ובאמצע יום העבודה. “מרשתי פוטרה בבושת פנים, בניגוד לדין וללא כל הצדקה ומבלי שהנתבעת קיימה את חובת השימוע בפרט וחובות נוספים בכלל. מעסיקיה פעלו באופן נצלני, מביש ונפסד, למרות שהוכיחה חריצות, נאמנות ומסירות מיומה הראשון”, אומר עו”ד זיו אור, ממשרד עורכי הדין זיו אור שבחיפה, המתמחה בדיני עבודה.

בכתב התביעה, שהוגש ביום ראשון, 26.1.20, נטען כי “הנתבעת התחייבה להעסיק את התובעת לתקופה של 7 חודשים לכל הפחות, אף שהדבר לא קיבל ביטוי בהסכם העסקה, הדבר נלמד מהגיונם של דברים ומתוך תמיכה רבתי של העובדים הנוספים שעבדו עם התובעת. ברי כי התובעת לא הייתה מתחילה לעבוד אצל הנתבעת שעה שלא הייתה מקבלת התחייבות לתקופה שיש בה כדי להשלים את זכאותה לקבלת המענק ‘עבודה מועדפת’ מהמל”ל. יתרה מכך, אף שבהסכם העסקה אין התייחסות לקבלת החזר של הקיזוז בשכרה של התובעת בגין שכר דירה, הרי שהתובעת קיבלה התחייבות מפורשת בע”פ מהנתבעת כי הקיזוז בגין שכר דירה יוחזר אליה במלואו בתום תקופת העסקה של 7 חודשים. אף על כך יעידו חבריה לעבודה של התובעת אצל הנתבעת. יתרה מכך, הנתבעת מודה בתשובתה כי התחייבה להחזיר את סכום הקיזוז בתום תקופה של 7 חודשים, אלא מאי, הוסיפה בתום תקופת העסקה תנאים חדשים שלא עלו עובר לפיטוריה של התובעת”.

זוהי אינה התביעה הראשונה שמוגשת כנגד האגודה השיתופית בעין חצבה, בנוגע לפיטורים שלא כחוק. חיפוש קצר במאגרי מידע משפטיים מעלה כי עד היום הוגשו לפחות 8 תביעות שעיקרן דומה, ע”י עובדים ישראלים, עובדים זרים ועובדים תושבי השטחים. מנהלי הנתבעת מעולם לא באו בטענה כזו או אחרת כנגד התובעת. יתרה מכך, התובעת הפעילה את ה’תמרנית’ – מכונה לעבודה בגובה לצורך גידוד תמרים, תפקיד הדורש מיומנות ואחריות מצד התובעת”. לדברי עו”ד אור, זוהי הוכחה להערכה הגבוהה לה זכתה התובעת בתקופת העסקתה. נראה כי הנתבעים פועלים באופן שיטתי לניצולם של מי שכל רצונם הוא להתפרנס בכבוד, וכעת נוספה לרשימה זו גם חיילת משוחררת, ‘מלח הארץ’ בהגדרה, שמשתייכת לקבוצת אוכלוסייה לרוב אינה מודעת לזכויותיה בעולם התעסוקה. אנו נטען להתנהלות חסרת תום לב במידה קיצונית שגרמה למרשתי עוגמת נפש כבדה ומכבידה ביותר”, מסכם עו”ד זיו אור, ממשרד עורכי הדין זיו אור שבחיפה, המתמחה בדיני עבודה ומלווה את התובעת בהליך המשפטי.