מקומונט חיפה והקריות

רגע לפני פתיחת שנת הלימודים: מבנה בית הספר בטוח לשימוש ולחזרת התלמידים והמורים לאחר שהוסר ממנו האסבסט

הסוף לאסבסט בתיכון ליאו באק שבחיפה, רגע לפני פתיחת שנת הלימודים: עם סיום פרויקט הסרת האסבסט הפריך מתקרת בית הספר, המשרד להגנת הסביבה קיבל ממפקח העבודות אישור לאכלוס מבנה בית הספר; המשרד  ערך דגימות גם באמצעות קבלן מטעמו ברחבי בית הספר, שהצביעו על כך שלא קיים אסבסט במבנה; מבנה בית הספר בטוח לשימוש ולחזרת התלמידים והמורים לאחר שהוסר ממנו האסבסט

רעות רבי, מנהלת אגף אסבסט ורישום כימיקלים במשרד להגנת הסביבה: “לאחר שנים של סיכון פוטנציאלי והיערכות ארוכה ומורכבת להסרה, מבנה התיכון בליאו באק בטוח לשימוש.  עבודות הסרת האסבסט הסתיימו, והאסבסט הוסר במלואו מבית הספר. הפרויקט בוצע באופן הבטיחותי והזהיר ביותר, תוך שקיפות מלאה מול ההורים והתושבים, ודגימות האוויר מראות שניתן לחזור לשגרה מלאה במתחם. הסרת האסבסט מתיכון ליאו באק היא צעד נוסף, כחלק מפעולות המשרד לניקיון ישראל מאסבסט פריך”

ניתן לחזור לבית ספר בריא ובטוח יותר: המשרד להגנת הסביבה קיבל ממפקח עבודות הסרת האסבסט בבית הספר ליאו באק שבחיפה אישור אכלוס, לאחר סיום הפרויקט. בנוסף לדיגומים שנערכו על-ידי מפקח עבודות האסבסט כפי שחויב בהיתר העבודה מאת המשרד, לצד בדיקות נוספות שביצע על מנת לחזור ולוודא את ניקיון המבנה ושנמצאו תקינות, ערך המשרד דיגומים ברחבי בית הספר, במסדרונות ובכיתות הלימוד, על-ידי קבלן מטעמו.

תוצאות הדיגומים תקינות אף הן, ומצביעות על כך שניתן לשוב ולהשתמש במבנה בית הספר וכי הוא בטוח ולא נשקפת כל סכנה לשוהים במבנה. לאור זאת, ולאחר שבחן את דוח סיום העבודות, אישר המשרד את השימוש במבנה וחזרת התלמידים והמורים לבית הספר.

כזכור, פרויקט הסרת האסבסט החל בשטח בחודש מאי 2022, לאחר שהמשרד אישר את היתר העבודות לסילוק האסבסט הפריך מבית הספר. העבודות החלו לאחר הליך אכיפה שניהל מחוז חיפה של המשרד להגנת הסביבה כנגד עיריית חיפה, אשר התעכבה בהגשת היתר העבודה למשרד והפרה את המועד שנקבע להפסקת השימוש באסבסט הפריך, הסרתו והטמנתו בחוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק, החל עליה מתוקף בעלותה על המבנה.

בהיתר נכללו, בין היתר, דרישות מחמירות לביצוע דיגומי אוויר לבחינת הימצאות סיבי אסבסט באוויר בסביבת אתר העבודה, במהלכה ובסיומה.

קרדיט: pexels

לאחר שלב ההתארגנות, שכלל סגירת אזור העבודה ושילוטו, בניית חללים אטומים והתקנת מערכות לסינון האוויר היוצא מהחללים לסביבה, בוצעה הסרה של תקרת החיץ אשר הותקנה לפני כ-20 שנה במטרה לצמצם את החשיפה לאסבסט בתוך המבנה, ולאחריה בוצעה הסרה עדינה, יסודית ומבוקרת של שכבת בידוד האסבסט המותז.

לאורך כל התקופה שבה בוצעו העבודות, שיתף המשרד את הציבור, לרבות הורי התלמידים והתושבים הסמוכים לבית הספר אודות שלבי העבודות, תוצאות הדגימות שנערכו והתקדמות תהליך ההסרה. בסיום ההסרה ולאחר ניקוי יסודי של החללים האטומים וסביבתם, בוצעו דגימות אוויר בתוך חלל המבנה ודגימות משטח מהתקרה שהוסר ממנה אסבסט.

בהתאם לתוצאות, ניתן על ידי מפקח האסבסט המורשה אישור אכלוס מחדש של המבנה. המשרד להגנת הסביבה, אשר פיקח באופן הדוק על טיב העבודה לכל אורכה, בחן את אישור האכלוס ואת תוצאות כלל הדיגומים שנערכו, וכעת מודיע על הסרה מלאה של האסבסט ואישור לחזור ולהשתמש במתחם ולשגרה מלאה בו.

הסרת האסבסט מתקרת התיכון ליאו באק היא שלב נוסף בניקיון מדינת ישראל מאסבסט. אסבסט פריך הותז בתקרת מבני ציבור שבהם נעשה שימוש המחייב בידוד אקוסטי – כדוגמת ספריות, תיאטראות, בתי מדרש, בריכות שחיה, אולמות כינוס ועוד. החל מראשית שנות ה-2,000 הוסר האסבסט הפריך המותז מכ-20 מבנים ברחבי הארץ ובמספר מבנים הוא נותר תחת שכבת חיץ, עד למועד הקבוע בחוק המחייב הסרה – אוגוסט 2021. נכון להיום, לא ידוע על מבני ציבור נוספים בישראל בהם קיים בידוד אקוסטי המכיל אסבסט פריך מותז.

נוכח חששות ההורים, הנשמעים גם כעת לאחר שהוסר האסבסט במלואו והתקבלו תוצאות של עשרות בדיקות ללא סיבי אסבסט כלל, מדגיש המשרד להגנת הסביבה כי לאור ממצאי העבודות ותוצאות הדיגומים, מבנה בית הספר בטוח לשימוש ולחזרת התלמידים והמורים לאחר שהוסר האסבסט.